2011. május 11., szerda

Gyermekkorunk réme, felnőttkorunk kedvence?


Valóban olyan jó a spenót fogyasztás, mint ahogy azt mondják? A közhiedelem szerint, alig tartalmaz vasat, annak ellenére, hogy mindenki Popeye-jel és a türemkedő izmokkal hozza kapcsolatba.
A spenót valóban tartalmaz vasat, de szervezetünk csak a benne lévő vas mennyiség körülbelül felét tudja felhasználni, mivel a spenót levelekben a vas szorosan kapcsolódik az oxálsavnak nevezett anyaghoz, amely gátolja a vas felszívódását.
Íme a tények számokban: 50g friss, zsenge spenót körül-belül 1mg vasat tartalmaz, melyből szervezetünk mindössze 0.5 grammot tud felhasználni. Ha főtt spenótot fogyasztasz, legalább egy 70 grammos porciót kell magadhoz venned, hogy hasonló mennyiségű vas bevitelt érj el. A nők napi vas szükséglete 14,8mg naponta, míg a férfiaké 8,7mg.


  Popeye jobban járt volna, ha egy szelet marhapecsenyét habzsolt volna be, mely 2mg, könnyen felszívódó vasat tartalmaz, vagy inkább egy szardínia konzervet, mely kétszer ennyi vas forrása.
Ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy a vas téma miatt abba kellene hagynod a spenót fogyasztást, hiszen rengeteg benne a sárga színezőanyag, azaz a lutein. A luteint nem láthatod, hiszen a zöld klorofill elnyomja. A tudósok szerint a spenót nagyon fontos szemünk világának megőrzésében.
A spenót gazdag folsavban (B-vitamin)továbbá, a spenót nagyon gazdag C-vitaminban. 50G friss spenót levél a napi C-vitamin szükséglet több, mint felét biztosítja.


Daganatellenes hatás

A spenótból a közelmúltban olyan anyagokat (glükolipideket) sikerült elválasztani, amelyek tumorteszteken (gyomor, bőr, prosztata) igen kifejezetten gátolták egyes rákos sejtek osztódását és növekedését. Emellett a növény gazdag fitoösztrogénekben,
melyek növényi eredetű női nemi hormon hatású vegyületek. Ezek az anyagok szintén hatásosak lehetnek prosztata tumorokban. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a vizsgálatok során olyan koncentrációban adták a kivonatokat, amit normális étkezés során lehetetlen elérni. így azt nem lehet várni, hogy a spenóttól elmúljon a daganat. Azonban nagyon valószínű, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a fent említett rákféleségek kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegség elleni hatás

Azok az ételek, amelyek után a vércukor mennyisége csak lassan és kismértékben növekszik, alkalmasak a cukorbetegség (diabétesz) megelőzésére és kezelésére. A spenót ezek közé tartozik. Ráadásul azt is sikerült igazolni, hogy ha bármilyen ételt spenóttal dúsítunk, keverünk, tovább marad meg a jóllakottság érzése, mint nélküle. Minél több az étel spenóttartalma, annál később jelentkezik az éhség. E két tulajdonsága révén nemcsak a betegeknek ajánlott, hanem mindazoknak, akik szeretnék elkerülni a cukorbajt.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a spenótot idegnyugtatónak, gyerekkori idegesség ellen, vérnyomás problémákra, vérzékenységre, túlzott menstruációs vérzésre, valamint fáradtságra javasolják.



Szuper spenótos ételeket találsz itt.Kedvedre válogass!
Üdv: Szila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése