2011. május 9., hétfő

Kocogás,futás,jogginng!

A legegyszerűbb zsírégető mozgás a futás. Persze ez sokak számára elsőre (pl túlsúlyosak) megterhelő lehet (nem is érdemes gallyravágni a térdízületeket, úgyhogy csak óvatosan), úgyhogy jöjjön pár ötlet és tanács, hogy és milyen tempóban, sorrendben érdemes a futást elkezdeni.

A futásban az az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy a külső körülményektől függetlenül űzhető. Az elszántabbak hóban-fagyban, esőben is futnak, azt mondják, függőséget okoz a sok-sok endorfin (boldogsághormon), amit ilyenkor termel a szervezet. Tény viszont, hogy a tavasz közeledtével sokkal többen merészkednek ki a szabadba. Különösen jó, hogy ilyenkor se napszakhoz, se helyszínhez nem vagyunk kötve. Erdőkben, parkokban ugyanolyan sűrűn lehet találkozni futó emberekkel, mint a házak közti kis utcákban. Bármikor, amikor van egy félórányi szabad időnk, csak fel a cipőt… és hajrá! A fiataloktól az idősekig mindenki képes rá.
A futásnak megszámlálhatatlan pozitív élettani hatása van, hogy csak a legfontosabbakat említsem, kardiómozgás lévén erősíti a keringési rendszert, az érfalakat.
Nem hagyja, hogy a visszerekben hosszú ideig pangjon a vér, ezáltal megelőzhető az értágulat. Növeli a tüdőkapacitást, felgyorsítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert. Ráadásul az összes izmot megmozgatja, amelyek a helyes tartásért felelnek.

Sok-sok kalóriát égethetünk el futás közben, s akár az állóképességünket is kiválóan növelhetjük, ha megfelelő intenzitást választunk. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a futás lelkünkre és közérzetünkre gyakorolt pozitív hatásait, azt, hogy jobb lesz általa a koncentrálóképességünk, jobban tűrjük a stresszt. Aki rendszeresen fut, annak boldogabb, teljesebb az élete, hiszen feltölt energiával és magabiztosabbá tesz a tudat, hogy tettünk valamit testi-lelki egészségünkért.


A helyes technika Futni ugyan mindenki tud, de azért ahhoz, hogy igazán élvezetes és hatásos legyen ez a mozgás, érdemes megjegyezni néhány technikai tudnivalót. Minden esetben mozgasd a karodat is, mégpedig a lábaddal ellentétesen. Legtöbbünkben ez már gyerekkorban rögzült, de ha nem, akkor se késő erre figyelni. Ez azért fontos, mert a kar mozgásától tovább emelkedik a pulzus, ami a jótékony hatásokat fokozza, emellett segít ritmusban maradni. A futásnak több célja is lehet.

Ha elsősorban fogyni, zsírt égetni szeretnél, akkor viszonylag lassan kocogj, ha lehet, egyenletes tempóban, legalább 40-50 percen keresztül. A cél az, hogy a pulzusod ne szökjön az egekbe, maximum 50 százalékot emelkedjék a nyugalmi értékhez képest.

Ha inkább a keringésed javítanád, az állóképességed és a tüdőkapacitásod növelnéd, akkor ne fogd vissza magad. Futhatsz gyorsan, de akár ütemesen változó tempóban is. Például tíz perc kocogás után végezz tízpercnyi sprintelést. Ezt nevezik intervall tréningnek. Hamar észre fogod venni, hogy az edzések hatására egyre inkább növelheted és egyre jobban bírod a terhelést.
Ruhád minden esetben kényelmes, jó nedvszívó anyagból legyen, amire fokozottan figyelj, az a cipő! Csak jó minőségű futócipőben fuss, így az ízületed és a gerinced is megvédheted a kopástól, károsodástól.

A kezdet
Ha eddig csak a busz után futottál,  nem árt megfogadnod néhány tanácsot, hogy túljuthass a kezdeti nehézségeken. Az első alkalommal készülj fel lelkileg. Mindenki meg tudja csinálni, csupán el kell szánnia magát, hogy nem fordul vissza tíz perc után.
Válassz olyan helyet, ahol természetes a talaj (nem beton), és akadályoktól mentes (ne erdőben kezdj).
Fontos, hogy a futást megelőző utolsó étkezés szénhidrátokban gazdag legyen, nehogy elájulj a hirtelen megterheléstől. Legalább két órával az indulás előtt egyél, nehogy megnyomja a hasad az étel. Utána is várj legalább egy órát, s fehérjében gazdag legyen a táplálék.

A bemelegítést soha ne hagyja ki! Kezdj néhány gimnasztikai gyakorlattal, törzsdöntéssel, talajérintéssel, comb- és vádlinyújtással.

Én a kerékpározást jobban szeretem,de vannak  ismerőseim pl. Anita aki rendszeresen,kitartóan fut minden reggel,sőt még versenyekre is benevez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése