2011. április 7., csütörtök

Palacsintalankodjunk!


A palacsinta eredete a kerek, kövön vagy bronzpajzson sült lepénykenyerekre vezethető vissza. Ez a lisztből és vízből némi sóval készített placenta (lepény) fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mivel bárhol könnyen elkészíthették. Kisütötték, megtöltötték hússal vagy zöldséggel, feltekerték, és már ehették is. A rómaiak hódításai során pedig sok helyen, így Pannóniában is népszerű lett – de Németországban (palatschinken), a franciáknál (crêpe) vagy az angolszászoknál (pancake) is kedvelt étellé vált.Hazánkban már a 15. századi leírásokban is megtalálható, egy 16. századi szakácskönyvben pedig megtalálhatjuk az első magyar nyelvű palacsinta receptet is.
A palacsinta napjainkban a hétköznapi magyar konyha része, szinte minden háziasszony készíti, s minden háziasszony kicsit másképp készíti. A jó palacsinta titka a tészta megfelelő sűrűsége, és a folyadékok megfelelő aránya.  Ha szereted a palacsintát itt válogathatsz kedvedre : http://www.nosalty.hu/tipus/palacsinta-goffri

Én most egy olyan különleges palacsintát osztok meg veletek,amely kimondottan alakbarát és isteni finom!!!!Karalábé leves mellé készítettem még kedden.Tessék.....

Zabkorpás palacsinta torta:

16db.palacsintához: Palacsintákat sütünk ki,12 db kell a tortához a többi mehet tekerve!!!!
-30dkg zabkorpa
-5 tojás
-8dl tej
-csipet só
-vanília aroma
-1 ek olaj
Fél órát állni hagyni és ha lehet jó apró szinte liszt állagú zabkorpát használjatok.
A töltelék:
1-1 cs vanília ízű gríz puding por,fél liter tej,édesítő
-diétás lekvár






2 megjegyzés:

  1. Szia Szilvi! Kipróbáltam a palacsintád, nagyon fincsi lett, én hasonlóan sütöm a grízes mézes sütit is. Ha érdekel a receptje, tudod hol találsz! Rejti

    VálaszTörlés
  2. Köszi Judit a megjegyzést,nagyon aranyos vagy,köszi...és természetesen kíváncsi vagyok a sütidre!Puszi

    VálaszTörlés