2011. június 19., vasárnap

Hogyan ápoljuk a bőrünket nyáron?

Mivel nyáron a bőr a szabad levegőn tölt szinte minden napot, így ki van téve a napsugárzás káros következményeinek, valamint a strandvíz vagy tengervíz szárító hatásainak.

 A szervezetnek ugyan jót tesz az éltető napsugárzás, kellemes hatással van testre és lélekre, de a bőrre ez már nem jellemző. Az UV sugarak hatására a bőr elveszíti rugalmasságát, hidratáltsága csökken, kialakulnak vagy mélyülnek a ráncok, melyek később nehezen tűnnek el. A túlzott napozást a bőr irritációként éli meg és kipirosodik ? vagyis leég ?, rosszabb esetben pedig allergiás tünetekkel válaszol, lehámlik vagy hólyagos lesz. A barnulás nem más, mint egy önvédelmi folyamat, amely elősegíti a pigment foltok és a ráncok kialakulását. Még akkor is, ha a barnulás örök divat, érdemes egy-két jó tanácsot megfogadni a napsugárzás káros hatásai ellen.

Aki figyeli a híreket, az időjárás-jelentést, a bőrgyógyászok intelmeit, az tudja, hogy délelőtt 10 órától délután 4 óráig tartózkodni kell a naptól. Ilyenkor a legerősebb az UV sugárzás. Ne felejtsük el a 15, vagy annál magasabb faktorszámú naptejek, napkrémek, arcvédő krémek használatát, mielőtt kimegyünk a lakásból. Ha korábban csak napozáshoz használtunk fényvédő krémeket, akkor szemléletváltásra van szükségünk, mindig alkalmazzuk, ha elhagyjuk a lakást napsütéses időben. Zuhanyozás, fürdés, erős izzadás után újra be kell kenni bőrünket. Nem csupán a ráncosodás, hanem a bőrdaganat megelőzése is fontos.

A napszemüveg sem csupán divatcikk, hanem védi szemünk egészségét.   
Nyáron bőrünknek fokozott hidratálásra van szüksége. Már azzal is sokat teszünk egészségünkért és szépségünkért, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk. Külsőleg  pedig ajánlatos többször megmosni arcunkat, lehetőleg ásványi anyagokat tartalmazó vízzel. Bőrünknek akkor teszünk a legjobbat, ha sem túl meleg, sem túl hideg a víz.

És a szupi kis kalapok se maradjanak ki a sorból.....
Üdv: Szila 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése