2011. július 22., péntek

Szilva...szilva....rétiszilva!


A forró nap egész nyáron melengeti, cirógatja ezeket a hamvas gyümölcsöket, hogy a mézédes, muskotályos gyümölcs szinte szétolvadjon a szánkban. Nyersen, salátában, süteményben vagy lekvárnak is mámorító. Az egyik legnemesebb gyümölcsünk.

A szilva eredete nem igazán ismert. Minden valószínűség szerint mai szilvafáink európai és ázsiai fák közös gyermekei. Tény azonban, hogy már az ókorban is értékes gyümölcsnek számított. Bizonyíték erre, hogy a piramisokba aszalt szilvát helyeztek a fáraók múmiái mellé, éteknek szánva a túlvilág felé vezető útra. Az etruszkok és a rómaiak is igen kedvelhették a szilvát, hiszen több mint 12 szilvafajtáról találunk említést különféle emlékekben.
Fogyasztás, tartósítás
Mint minden gyümölcs, a szilva is frissen a legfinomabb. Tárolása nem okoz gondot, hűvös helyen napokig is eltartható. Érdemes fél órával fogyasztás előtt kivenni a hűtőből, kamrából, mert szobahőmérsékleten élvezhetjük teljes aromáját.
Ha télen is szeretnénk élvezni e nagyszerű gyümölcs finom ízeit, a mélyhűtőben magozva lefagyaszthatjuk, vagy kompótot, lekvárt főzhetünk belőle.

A szilva nem csak az aromája miatt nemes, hanem értékes tápanyagforrás is. 10 dkg gyümölcs 52 kcal energiát tartalmaz, és igen gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium) és vitaminokban (B-vitaminok). Különlegesen jótékony hatása a bélrendszerre jóformán ősidők óta ismert. Ez nem csak magas rosttartalmának köszönhető, hanem a benne található szorbitolnak. 

Nekem is egyik kedvencem a szilva,én keményen szeretem,de sütibe a puha a legjobb!Élvezzétek ti is ezt a fantasztikus gyümölcsöt....és készítsetek szuper szilvás sütiket ti is!!!

Szilvás receptek 

Ma sütöttem szilvás piskótát,holnapra felrakom ide!!!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése