2011. július 27., szerda

Fontos a rendszeres szűrővizsgálat !!!


Tudom,hogy a  nők nagy többsége nem szeret nőgyógyászhoz járni, DE az egészségünk érdekében azonban le kell küzdeni a félelmet és évente egyszer ajánlott egy általános vizsgálatra bejelentkezni. A betegségek és a fertőzések nagy része megfelelő higiéniával és elővigyázatossággal megelőzhető. Ez különösen nyáron nagyon fontos, hiszen ebben az évszakban a nőgyógyászati problémák ugrásszerűen megnőnek.
 Nőgyógyászati vizsgálatokra akkor is ajánlott évente bejelentkezni, ha teljesen panaszmentesek vagyunk. Abban az esetben, ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, a további szövődmények elkerülése végett azonnal keressünk fel egy szakorvost. Sok betegség gyakran tünetmentes, azonban egy nem kezelt fertőzésnek súlyos következményei lehetnek, mely és akár meddőséghez is vezethet.

Mit tehetünk saját magunk védelmében?

A fertőzéseket nagyon könnyű elkapni, ezért szinte minden második nő küzd valamilyen problémával. Ahhoz, hogy csökkentsük a fertőzések kialakulását, az alábbi tanácsokat tartsuk be:

1. A közös fürdők, strandok vize a baktériumok kedvelt helye.
Leggyorsabban a meleg vízben fertőznek, de a strandon is fokozott a veszély, ezért fürdőzés után alaposan zuhanyozzunk le!
2. Ne maradjunk a nedves fürdőruhában, mert kedvez az a gombák elszaporodásának!
3. A fogamzásgátló szerek, antibiotikumok és egyéb gyógyszerek gyengítik az immunrendszert, így a fertőzések elleni védelmet is.
Ezért igyekezzünk kerülni a felesleges gyógyszerek bevételét!
4. Mindig mossunk kezet a toalett használata előtt és után!
5. A legfontosabb, hogy kerüljük a műszálas fehérneműt, és pamut alsóneműket hordjunk! A felsőruházat is legyen szellős, amibe nem izzadunk bele, és kerüljük a szoros nadrágok tartós viselését!
6. Igyekezzünk egészségesen táplálkozni és minél több joghurtot, kefirt fogyasztani, amellyel erősíthetjük az immunrendszerünket!
7. Ne aludjunk műszálas fehérneműben!
8. Kerüljük a savas közeget semlegesítő, magas pH értékű szappanokat és tusfürdőket!

Sok nő kellemetlenül érzi magát, szégyenlős, amikor orvosi vizsgálaton vesz részt, azonban tudatosítani kell magunkban, hogy minden egyes vizsgálat a saját egészségünk védelmében történik. A rutinvizsgálaton felül évente egyszer ajánlott ultrahangos vizsgálatot végeztetni, és emellett fordítsunk időt az önvizsgálatra is.


 A korán felfedezett betegségek a legtöbb esetben könnyen gyógyíthatók, ezért nagyon fontos, hogy időben segítséget kérjünk.

Mell önvizsgálat
Az önvizsgálatot közvetlenül menstruáció után célszerű végezni, mert ekkor a mell puha és nem érzékeny. Fontos, hogy rendszeresen, minden hónapban azonos időben vizsgálja meg melleit.

1. Félmeztelenre vetkőzve álljon a tükör elé, két karját lógassa le, és erős fényben figyelje meg, hogy emlőin és környékükön látszik-e alakváltozás.

2. Emelje fel mindkét karját, folytassa mellei megfigyelését az előbbi szempontok szerint.

3. Vegye a melleit a két tenyere közé, és előbb vízszintes, majd függőleges csúsztatott mozgással tapintsa át őket.

4. Folytassa az önvizsgálatot ágyon fekve. A vizsgálatot a bal mellén kezdje el. A keze körkörös mozdulatokkal haladjon körbe a mellén, kezdve kívülről és alulról, közben egyre közelítsen az emlőbimbóhoz.

5. Csomót keresve tapintsa át mindkét hónalját az előbbihez hasonló kézmozgatással.

Tudom,hogy a mai rohanó világban nem tudunk elég időt szakítani saját magunkra,de nagyon fontos hogy rendszeresen  ellenőrízük a testünket . A családunk és magunk érdekében ennyit tehetünk!!!!! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése