2011. március 25., péntek

A 10 legegészségesebb tavaszi zöldség és gyümölcs!



A napok egyre hosszabbak, az idő melegszik, mi pedig hirtelen rengeteg vitamindús növényre vágyunk az elmúlt 5 hónap unalmas táplálkozása után.

Spenót

Tavaszi zöldség, amely nagy népszerűségnek örvend. A spenót a leghíresebb szuper élelmek közt van. Magas C-vitamin, K-vitamin, folsav, magnézium és vas forrás - egyszóval tápanyagokban gazdag leveles zöldség. Bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát. Segít megelőzni a szürke hályog és szívbetegségek kialakulását.
Megkönnyíti az emésztést, és ezért kapta a „gyomor seprűje” elnevezést. Az orvosok évszázadokon át nagyra becsülték, még jóval azelőtt, hogy a híres Popeye-nek köszönhetően a nagyközönség köreiben is népszerűvé vált.Fogyaszthatjuk párolva, főve de nyersen is salátának!

Retek

 

Kiváló C-vitamin, kálium és folsav forrás. Egyszerűen szeleteld salátákhoz, szendvicsekhez. Ennek a kis zöldségnek rengeteg pozitív egészségügyi hatása van, elősegíti a vér és a vese egészséges működését, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, jó az emésztésre, gyulladáscsökkentő és kíváló antioxidáns.

Eper

 
Mint a legtöbb bogyós gyümölcs, az eper is kiváló vértisztító. Magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően segít visszaállítani a szervezet egyensúlyát, és fokozza védekezőképességét. Csökkenti a koleszterinszintet, valamint sóoldó hatása révén szinte azonnal megindítja az emésztési és méregtelenítő folyamatokat.Erős antioxidáns hatása révén kiváló daganatmegelőző szer, ráadásul elősegíti a vas beépülését is a szervezetbe. Ez különösen akkor juthat fontos szerephez, ha nem fogyasztasz húst, és figyelned kell a vasfogyasztásodra, illetve a vas hatékony beépülésére. Segítségedre lehet akkor is, ha fogyókúrázol. Az eper gyorsan eltelít, elég édes ahhoz, hogy lemondj a nassolásról, viszont az energiatartalma alacsony.

Hagyma

Nincs is jobb, mint a tavaszi zsenge zöldhagymát csak kihúzni a földből, lemosni és megenni! A póréhagymának jelentős az A-, B6-, E-, K- és C-vitamin tartalma, ezenkívül kevés, a fokhagymában is megtalálható, alliint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül jelentősebb mértékben vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Bár sokszor csak ízesítőként használt póréhagyma lehet az étel alapja is. Víz- és vizelethajtó,valamint köptető hatása is van.A póréhagyma gátolhatja a baktériumok és gombák szaporodását a belekben, ezért kedvezően hathat az egészséges bélflóra megőrzésére. Csökkentheti a vérzsír- és koleszterinszintet is.

 Paradicsom 


Tartalmaz A, B1, B2 és C-vitamint és számos ásványi anyagot. Köztük kiemelkedő a kálium, magnézium, kálcium, vas, foszfor, citromsav, almasav, stb. Számos összetevője miatt rengeteg jótékony hatása van! A hazai paradicsomnak nincs párja, egyik külföldi import sem veszi fel a versenyt a lédús, zamatos zöldséggel. A piros kedvencet azonban nemcsak zamatos íze miatt szeretjük, hanem egészségmegőrző hatása miatt is. A paradicsom egyik alkotóeleme, a lutein kitűnő a szemre.A szem retinájában is van lutein, és ez szükséges az éles látáshoz. A paradicsom segít megelőzni a sárgafolt elsorvadását, amely a felnőtteknél kialakuló vakság első számú oka, és segít a látás javításában.

Alma


Az alma tartalmaz kálciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága.  

Spárga

Legkorábban februárban jelenik meg, az egyik legegészségesebb zöldségként tartják számon. Nemcsak gazdag fehérjeforrás és alacsony kalóriatartalmú, de rengeteg rostot tartalmaz. A benne levő vitaminok: C- és K-vitamin, folsav, kálcium, magnézium és kálium. A spárgát könnyű beépítenünk diétánkba, mert gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Grillen vagy gőzben megfőzve is elkészíthetjük. Ideális köret.


Saláta

Táplálkozási jelentősége nem a magas vitamintartalmában van, hanem a téli és tavaszi szegényes zöldségválaszték bővítésében rejlik. Tavasszal a legkorábban fogyasztható zöldségfélék közé tartozik.Értékes vitaminokat tartalmaz, amelyek közül a C-vitamint legnagyobb mennyiségben az áttelelő saláta tartalmazza, jóval többet, mint az üvegházban, illetve fólia alatt termesztett növények. A C-vitamin mennyisége jellemzően a salátákban kívülről befelé csökken. A C-vitamin mellett, sok béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) és B-vitamint (B1, B2, B3 és B6) tartalmaz. Energiatartalma 17 kcal, 71 kJ/100 gramm.  Alacsony energiatartalma és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.

Sárgarépa


A sárgarépa legfontosabb bioanyaga a béta-karotin. Az összes zöldség és gyümölcs közül ebben van a legtöbb, mely azért fontos, mert szerepet játszik a szervezet védelmében, részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában, amelyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért. Magas rosttartalma segíti az emésztés egyensúlyát és rendszerességét megtartani. Vízkötő képessége, gélképző hatása pedig az epesavak és a toxikus anyagok megkötéséért felelős.

Vízitorma


Együtt egyéb a káposztafélék családjába tartozó növényekkel, a zsázsa tavaszi zöldség nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, mint a B6-, C-, E- és K-vitamin, kálcium, vas, magnézium, cink és erős flavonoid és kvercetin forrás, amely egy természetes gyulladáscsökkentő. A vízitormát használhatjuk szendvicsekhez, salátákhoz, könnyen beépíthető diétába. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése