2011. március 22., kedd

Gyermekkori elhízás


Egyre nagyobb mértéket ölt a gyermekkori elhízás és az ennek következtében kialakuló betegségek, mint a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívproblémák és az ízületek állapotának romlása, holott ezeket eddig jellegzetes felnőtt betegségeknek tekintették - ez derül ki a Loyola University részeként működő Gottlieb Memorial Hospital jelentéséből. A helyzet a fejlett világban mindenütt súlyos, beleértve Magyarországot is.

"Különösen tragikus, hogy ezeknél a gyerekeknél mindezek következtében 2-5 évvel lesz kevesebb a várható élettartam, mint a szüleiknél" - részletezi a helyzetet dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője, hozzátéve, hogy a folyamat a gyermekkori elhízás megelőzésével megállítható lenne. "A túlsúly kialakulásában nemcsak a genetikának és a szülők testalkatának van szerepe, de a kultúrának és a környezet szokásainak is. Ha csak az egyik szülő elhízott, a gyereknek 50% az esélye a kövérségre, ám amennyiben mindkét szülőnek súlyproblémái vannak, 80% az esély arra, hogy a gyerek is küzdeni fog ezzel. Ugyanakkor a normál testsúlyú szülők gyerekei csupán 7-8%-ban túlsúlyosak."

A Center for Disease Control tanulmánya szerint a 10-15 éves elhízott gyerekek 80%-a kövér marad legalább 25 éves koráig. Sőt, minél kisebb korban jelenik meg a túlsúly, annál komolyabb a veszélye a felnőttkori súlytöbbletnek is.
Ráadásul az elhízás nem csupán komoly fizikai veszélyeket, de szociális hátrányokat is rejt. Az elhízott gyerekek nagyobb arányban vannak kitéve zaklatásnak, csúfolásnak, elszigetelésnek, az alacsonyabb önértékelésük pedig rosszabb teljesítményhez vezet az iskolában és a későbbi munkájuk során is.


Már csecsemőkorban fontos, hogy ne tápláljuk túl a csecsemőt,ha ugyanis a baba unalmát vagy nyugtalanságát is evéssel próbáljuk enyhíteni, az hibás tanulási folyamathoz vezet, és a gyermek mindig hajlamos lesz a problémáit evéssel megoldani."

A szakértő szerint a diéta nem célravezető, sokkal fontosabb az egészséges táplálkozásra fókuszálni. Az ritkán jelent megoldást, ha ugyanazokból a magas kalóriatartalmú ételekből adunk kevesebbet a gyereknek, inkább változtassunk az ételek fajtáján és összeállításán. Ne higgyük, hogy a gyerekek egyáltalán nem hajlandóak megkóstolni az új ízeket, különösen, ha a szülők maguk is élvezettel falatozzák. A szülői étkezési szokások megváltoztatása nélkül azonban nem működik a gyerek életmódváltása.


"A rejtett kalóriákra is figyelni kell" Sok gyerek nem a főétkezések alkalmával eszik túl sokat, inkább folytonosan csipeget. Ha sikerül a chipseket, édességeket friss gyümölcsökre, zöldségekre, a cukros üdítőket pedig - még a gyümölcsleveket is - vízre cserélni, már sok kalóriát spórolunk."

Mivel az iskolai testnevelésórák ritkák, és nem biztosítanak elég mozgási lehetőséget, hasznos, ha a gyerekek már kiskoruktól különböző sportágakat kipróbálhatnak. Legjobb, ha maguk a szülők is mozognak, így ez a példa lesz természetes a gyerekeknek is.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése