A diétában is előszeretettel alkalmazzák, hiszen fogyasztása teltségérzetet okoz a sportolók, de még inkább az erősportolók étrendjében is központi szerepet tölt be a zabpehely. Ennek oka egyrészt a magas szénhidrát-, valamint az oldható rosttartalomban keresendő. Ez utóbbi lassítja az emésztést, így stabilizálva a vércukorszintet. A rosttartalom tehát késlelteti a szénhidrátok és egyéb keményítők emésztését, ezért nem kell hirtelen inzuliningadozástól tartani.
Kiemelendő, hogy a zabpehelynek – szemben a többi gabonafélével – magasabb a B-vitamin tartalma.
Zabpehely,Zabkorpa....
Táplálkozás-élettani szempontból különösen értékesek, ugyanis jelentős mennyiségű vérzsír-csökkentő tulajdonságú, oldható rostanyagot tartalmaznak, ezért diétához javasoltak. Cukorbetegek és fogyókúrázók annak örülhetnek, hogy lassítják a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, gyorsítják a salakanyagok áthaladási „tranzitidejét” a bélrendszeren, ezzel jótékony hatást gyakorolnak a bélrendszerre, csökkentik a vastagbéldaganatok kialakulásának esélyét, ráadásul a bélfal kóros kiöblösödésének elhárításában is részt vesznek. A zabpehelyből további feldolgozással nyerik a zabpehelylisztet – ez igen jó sűrítő, és sütemények készítéséhez is kiváló adalék.ÉSSSssss egyik nagy kedvencem a Tejbe zabi finomság,ami dettó úgy készül mint a tejbe gríz,csak gríz helyett zabkorpa és édesítő van benne!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése