2011. március 29., kedd

Lelki egészség


Ahogy mondani szokták: „ép testben ép lélek”. Sokan eljutnak oda, hogy érzik, már rossz lelkiállapotban vannak. Mindez szellemi kimerültség, fizikai túlterhelés is lehet. De nem elég némi kikapcsolódás, mozgás vagy külső szépségápolás, lelkünket is folyamatosan ápolnunk kell. Ha sokszor érezzük, hogy nem vagyunk képesek életünket irányítani, hogy állandóan stresszesek vagyunk, a kihívásokat kerüljük, állandóan rosszra gondolunk stb. akkor valószínű, hogy az önértékelésünkkel van gond.

Ha szeretnénk javítani önértékelésünkön pozitív irányban, akkor kezdjük azzal, hogy igyekszünk pontos képet kapni önmagunkról. Mindig legyünk önmagunkhoz őszinték és ne csak a hibáinkat vegyük észre, hanem az értékeinket is. Senki sem lehet tökéletes és mindig mindenben jó. Mindenkinek vannak problémái az életben de, gondoljuk át, hogy mik is ezek a problémák, amik lelki egyensúlyunkat felborítják és ezek közül mit tudunk megoldani. Ha valamilyen problémát viszont képtelenek vagyunk megoldani, akkor azon ne problémázzunk, tegyük félre. A lelki egyensúlyunk elvesztését főként a stressz okozza.
Persze a stressz okozó helyzeteket nem tudjuk mindig elkerülni, viszont sok mindent tehetünk, hogy enyhítsük a bennünk felgyülemlett feszültséget.
Próbáljunk megküzdeni a stresszel!
A legfontosabb, hogy beszélgessünk másokkal. A problémáinkat ne tartsuk magunkban, mert sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, ha másokkal is megbeszéljük ezeket. Sokat jelent az, ha meghallgat egy ismerős vagy barát.Ha tudjuk, hogy stresszhelyzetbe fogunk kerülni, gondoljuk végig a lehetséges megoldásokat.
Ami igazán oldja a feszültséget a testmozgás és a nevetés. A nevetés a legjobb stresszoldó.A mosoly egy görbe vonal, amely egyenesbe hozhat mindent.

A lelki egészség különösen akkor fontos, amikor az ember életében változás előtt áll, de minden életszakaszban nagy szerepe van.
Ha egy nő édesanya lesz, sokszor elkerülhetetlen a szülés utáni depresszió. Vagy netán elveszítjük azt, akivel mostanáig együtt töltöttük az életünket, nehéz alkalmazkodni az új élethez. Tudatosan kell viszonyulnunk önmagunkhoz és a környezetünkhöz. Nem várhatjuk el, hogy mások vegyék rajtunk észre, ha nem érezzük magunkat jól a bőrünkben. Meg kell tanulnunk meglátni a jót az élet apró dolgaiban és beszélni másokkal a problémáinkról.
Meghatározza közérzetünket az is, hogy milyen környezetben élünk. A kellemes és nyugodt környezet hozzájárul ahhoz, hogy lelki egészségünket megőrizzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése