2011. április 17., vasárnap

Az vagy, amit megeszel?


Valószínűleg már sokszor hallottuk ezt a mondást, de nem vettük komolyan. Bár szervezetünk az általunk elfogyasztott tápanyagokból épül fel, mégsem hasonlít azokra. Mivel azonban szervezetünknek öregkorunkig naponta 300 milliárd sejtet kell képeznie, ezt csak az elfogyasztott táplálékból tudja megtenni.

És hogy miért nem változtatunk az egészségünk érdekében? Talán, mert még mindig nem tudjuk, hogyan is kellene tudatosan táplálkoznunk. Illetve fel sem merül bennünk, hogy „mindennapi kenyerünknek” és a rossz közérzetünknek, fáradékonyságunknak vagy egyes – akár elhízással kapcsolatos! – betegségünknek köze lehet egymáshoz: nem látjuk vagy nem akarjuk látni az összefüggéseket. Alábecsüljük, és nem foglalkozunk a súlyunkkal, így sokszor szinte sokkot kapunk, amikor a háziorvos kérésre mérlegre állunk, kiszámoljuk a BMI-indexünket, vagy megmérjük a haskörfogatukat.

Figyeljünk a mennyiségre és a minőségre
Hogy a példánál maradjunk: imádja a paradicsomot? Az biztos, hogy finom és tápláló alkotórésze lehet egy kiegyensúlyozott és egészséges étrendnek. De azért mindenekelőtt a mennyiségre kell figyelni. Semmiből sem szabad sokat enni.
Észrevette már valaha, mennyire lustának és elnehezültnek érzi magát, ha sült húst, sült krumplit és hasonló nehéz ételeket eszik? A szervezete ezzel határozottan mond önnek valamit: "Ez rossz. Ez egészségtelen. Ez nem jó a testnek." Hasonlóképpen, ugye érezte már, mennyivel jobb a közérzete, ha minden zsiradéktól mentes, könnyű ételt fogyasztott?


A táplálkozás a viselkedést is befolyásolhatja
Az olyan táplálékok, mint a teljes őrlésű gabonafélék, főzelékfélék és zöldségek gazdagon tartalmaznak összetett szénhidrátokat, és növelik az agy szerotonin szintjét, ami az idegrendszeren keresztül nyugodt, ellazult lelkiállapotot idéz elő.Ez magyarázatot adhat arra, hogy azok az emberek, akik teljes őrlésű gabonafélékből készült ételeket és zöldségeket gyakran fogyasztanak, és kevés vagy semmilyen állati eredetű táplálékot nem vesznek magukhoz, általában nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint akik állandóan húst és más állati terméket fogyasztanak.
Az étrend befolyásolja a szervezet hormonkiválasztását, ami kihat a viselkedésre. Egy vizsgálat szerint gyermekeknél a finomított cukor bevitele drámai módon növeli az adrenalinszintet a vérben. Ezeknek a gyerekeknek két édes süteménynek megfelelő cukormennyiséget adtak, és azt tapasztalták, hogy az adrenalinszint tízszeresére nőtt. Az adrenalint a mellékvese választja ki, amikor például stressz éri az embert. Olyan hatásai vannak, mint a gyors szívverés és légzés vagy az idegesség.
A magas adrenalinszint tehát izgatottsághoz vezet és akadályozza a világos gondolkodást. Szülők gyakran érzékelik, hogy a gyerekük agresszív, hiperaktív, rendellenes módon viselkedik, miután nagyon cukros ételeket evett.

 A fent említett tanulmány pedig ezekre a reakciókra a biokémiai magyarázat lehetőségét veti fel.A kutatók rájöttek, hogy az étrend mély hatással van az agyműködésre és az idegrendszerre, ezáltal az ember egész mentális és érzelmi állapotára. Igen, határozottan mondhatjuk tehát: az vagy, amit megeszel.

A döntés a te kezedben van!!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése