2011. április 10., vasárnap

Színterápia




A szín egyszerűen megfogalmazva fény, mely nélkül nem élhetünk. Testünk sejtjei reagálnak rá, ill. hiányára, és ez közvetlen hatást gyakorol testi, érzelmi, szellemi és lelki jólétünkre. Elég csupán felidéznünk, hogy öntudatlan módon miképpen reagálunk a színekre - mekkora áhítattal figyeljük a napfelkelte tündöklő ragyogását, hogyan tekintünk reménykedve a szivárvány csodájára - és máris rádöbbenünk a gyógyító hatásukra.

  
Egyes színek pozitívan hatnak fáradékonyság, stressz, depresszió, feszültség, étvágytalanság esetén. Feltölthetnek minket energiával.Már az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök is ismerték és nagy jelentőséget tulajdonítottak a színek egészségre és lélekre gyakorolt hatásának. Valóban meghatározza környezetünk a lelkiállapotunkat vagy akár egészségünket?
A tudományos tény, hogy minden anyag, beleértve az emberi testet is, atomokból áll, melyek meghatározott hullámhosszon rezegnek. A színek gyógyító hatása is erre a rezgő mozgásra való pozitív hatással áll összefüggésben, ugyanis a betegségek visszavezethetőek a sejtek rezgésszámában létrejövő diszharmóniára.
Az egyik leghatékonyabb módszer a színes fénnyel való világítás az emberi testre.A terápiának sokféle módja ismeretes. A polarizált fény segítségével történő terápia egyszerűen végezhető, arra azonban ügyelni kell, hogy a kezelést nyugodt körülmények között végezzük és pozitív, befogadó hangulatban legyünk. A legegyszerűbb színterápiás módszer, ha öltözékünk, tárgyaink kiválasztásakor figyelünk a belső hangra, amely súg, hogy milyen színre vágyunk.
Hangulatjavító fényjáték
Vörös:
A vörös maga az élet színe, a tűzé, a véré, a veszélyé, a szexualitásé, nélküle hiányozna életünkből az életerő, a melegség, az erő és a szenvedély. Szükségünk van rá ételeinkben, ruházatunkban, környezetünkben, hogy stimulálja idegrendszerünket, adrenalint pumpáljon a vérünkbe és javítsa keringésünket.Ha úgy érezzük, hogy energiánk és életerőnk fogytán van, és hiányzik belőlünk a hajtóerő, segíthet rajtunk, ha vörös kezelésben részesítjük magunkat.Ez segíthet energiaszintünk helyreállításában is, valamint céljaink elérésére ösztönöz minket.
Vörös megerősítés: "Történjék bármi, megvan az energiám, az akaratom és az önbizalmam, hogy szembenézzek vele."
Narancssárga:
A színkörön a piros és a sárga között foglal helyet, ezért hatással van testünkre.A vöröshöz hasonlóan ez is erős, vibráló szín, és körültekintéssel kell alkalmazni. A narancssárgát az egészséggel és az életerővel hozzuk összefüggésbe. Sok ember egy pohár narancslével kezdi a napját, ez frissítő hatású, és tele van C-vitaminnal, melyre szükségünk van immunrendszerünk megerősítéséhez. A narancssárga ételek segítik az emésztést, és megkönnyítik a számunkra hasznos dolgok felszívódását, míg ezzel egy időben a méregtelenítő folyamatokra is ösztönzőleg hatnak.
Narancssárga megerősítés: "Testileg és lelkileg egészséges vagyok, és teljes mértékben élvezem az életet."
Sárga:
A fehér után a sárga áll legközelebb a Nap fényéhez, nemcsak fényesség és színárnyalat, hanem erősítő hatás tekintetében is. Ehhez a színhez kell folyamodnunk, ha gond van az emésztésünkkel, vagy ha tompának érezzük magunkat szellemileg, mivel a sárga az intellektussal, a bal agyféltekével, azaz a logikus oldallal áll kapcsolatban. A sárga ételek fogyasztása méregteleníti testünket, segít kiküszöbölni a salakanyagokat.
Sárga megerősítés: "Gondolataimat hatékonyan közvetítem mások felé."
Zöld:
A zöld a természet - a mezők, a dombok, az erdők - színe. Gyakran menekülünk a természetbe, hogy felfrissüljünk és feltöltődjünk a városok zaja után. A természetben minden összhangban van, és mikor körbevesz minket, újra rátalálhatunk magunkra, a munkában vagy a családdal eltöltött, elfoglalt, stresszes időszakok után. A zöld a színspektrum közepén helyezkedik el, és egyensúlyt teremt a vörös (meleg) és kék (hideg) végek között. Ha hiányzik belőlünk a zöld energia, akkor hajlamosak vagyunk a kiegyensúlyozatlanságra. Aki "elzöldül a méregtől", az érzelmileg elveszíti az egyensúlyát, és keserűvé, neheztelővé, ellenségessé válik, sőt akár gyűlölködő érzéseket is táplálhat.
Zöld megerősítés: "Nyitott vagyok mindenre, amit a világegyetem tartogat számomra."
Kék:
Az ég és a tenger színe; amikor feltekintünk a felhőtlen égre, vagy bámuljuk a tengert, az gyakran elcsitítja gondolatainkat, és megnyugtatja lelkünket. Nem véletlen, hogy amikor mindent magunk mögött akarunk hagyni, akkor gyakran olyan nyaralást választunk, ahol szabadon órákig nézhetjük mind az ég, mind pedig a tenger végtelenségét. Ilyenkor annyira megnyugszunk, hogy szinte észre sem vesszük az idő múlását. Amikor alvási nehézségekkel küszködünk, akkor segíthet, ha vizualizáljuk vagy belélegezzük a kék színt, míg a kék ételek enyhíthetik az olyan "vörös" állapotokat, mint a fejfájás, melyet stressz idézett elő. A kék összehúzó és fertőtlenítő hatásáról is ismert, ezért fertőzések és gyulladások kezelésére is alkalmas. A kék a spektrum első hideg színe, és hatása ellentétes a vörösével. Míg a vörös ingerel, kiterjeszt és felmelegít, a kék megnyugtat, összehúz és hűsít.
Kék megerősítés: "Békében élek magammal és a világgal."
Ibolya:
A spektrum kék színei az ibolyában jutnak legmagasabb szinten kifejezésre, ez az áldozatvállalás színe egy cél vagy eszme megvalósításának, vagy akár a művészi kiteljesedésnek az érdekében. A felsőbbrendűség színe, az ész győzelmét jelképezi az anyag, és a magasabb rendű én győzelmét az alacsonyabb rendű én felett. Az ibolya a gyógyító és a művész által közvetített isteni sugallat színe. Ha hiányzik belőlünk az ösztönző erő, és úgy érezzük, nem találjuk életünk értelmét, akkor jó hatással lehet, ha az ibolyán meditálunk, mivel ez fejleszti a lelki és kreatív készségeinket. A színen való meditáció segíthet abban is, hogy felvegyük a kapcsolatot szellemi vezetőinkkel, és segítséget kapjunk a helyes életút megtalálásában. Ha úgy érezzük, hogy vissza szeretnénk vonulni a világ zajától, vagy csak csöndesebb, nyugodtabb életre vágyunk, akkor érdemes ibolyaszínű ételeket iktatni étrendünkbe, mivel ezek nyugtatólag hatnak az emberre és szellemi táplálékot nyújtanak.
Ibolya megerősítés: "Vágyom a kiteljesedésre, hogy jobban szolgálhassak."





A terápiának is sokféle módja ismeretes. A legegyszerűbb, ha öltözködésünkben, a környezetünk tárgyainak kiválasztásában figyelünk arra a belső hangra, amely biztosan megsúgja, most éppen milyen színre van szükségünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése