2011. április 27., szerda

Napozz okosan!


Végre közeledik a nyár! Kék tenger, forró homok, vakító napfény, már alig várjuk a nyaralást. A gondtalan napfürdőzésnek,a szép, lebarnult bőrnek azonban ára van. Itt is a mértékletesség a lényeg.
Hiába éltető fényünk a nap, hosszabb bezártság után szoktatni kell a bőrt a
napfényhez, mert a szervezet csak lassan és fokozatosan építi fel a saját fényvédelmét:
a bőrben festékszemcsék keletkeznek, megvastagodik a szaruréteg, megnő a verejték mennyisége. Nem szabad elfelejteni, hogy a bőr kapacitása véges, nem lehet sokáig sütkérezni a napon védelem nélkül.

Sajnos, ma már a napbarnított bőr nem feltétlenül az egészség tükre, mint néhány évvel ezelőtt. A napozásnak vannak súlyos árnyoldalai is.

Napozz, vagy ne napozz? Mondj igent a napra, de csak óvatosan adagold! A nyár derekán a leghatásosabb szer még mindig az, ha behúzódsz az árnyékba, és délidőben – 11.00 és 15.00 óra között – inkább árnyas helyen tartózkodsz, hiszen ilyenkor a legerősebb a sugárzás.




Az első és legalapvetőbb szabály, hogy három év alatti kisgyereket ne engedj tűző napra!
Ha az ózonréteg még intakt, sértetlen lenne, biztonságosan megvédhetne a túlzásba vitt napozás ultraviola sugárzásával szemben. Ezen a védőrétegen azonban mára hatalmas lyukak keletkeztek, és ezért az intenzív sugarakkal szemben megfelelő öltözködéssel kell védekezned.
Ez a fajta védelem különösen a babák és kisgyerekek számára nélkülözhetetlen. Bőrük még „éretlen”, könnyen leég.
Éppen ezért rendkívül fontos, hogy testüket a vékony, fényáteresztő ruha alatt is bekenjük, hiszen az nem véd meg az intenzív sugárzással szemben.

A pigmentfoltok kialakulása elkerülhető, ha a megfelelő napozó- és ápolószereket használod. Bár a sötétbarna, szétszórtan elhelyezkedő foltocskák ártalmatlanok, esztétikai szempontból zavaróak lehetnek.
A foltok akkor alakulnak ki, ha a bőrben a pigmentsejtek rendszertelenül helyezkednek el, illetve, ha különböző mértékben reagálnak a napsugárzásra.



A gyógyszertárakban kaphatók aktív napozószerek, amelyek védik a bőrt, és rendszeres használat esetén gondoskodnak arról, hogy a pigmentfoltok színükben hasonlóvá váljanak a körülöttük lévő bőrterülethez.
A napsugárzással szemben valóban védett akkor vagy, ha a napozószeredet már a napozás előtt legalább 20 perccel felviszed, és a bőröd – krémezés által meghosszabbított - saját védelmi idejét nem léped túl.

Napozószered megvásárlásakor gondolj arra is, hogy minél magasabb területre mész, annál intenzívebb a sugárzás! Ugyanez az elv érvényesül az Egyenlítő környékén, hóban, homokban és természetesen vízközelben is. Erős sugárzás esetén a különösen érzékeny helyeken, mint az ajkak, az orrnyereg, a fülcimpa és a kopasz fej.

Ne felejtsd! Bőröd felhős ég alatt és a napernyő védelmében is leéghet.

A megfelelő napozó kiválasztásához fontos néhány praktikus dolgot tudnunk:
- száraz bőrre zsírosabb terméket (krémet),
- zsírosabb bőrre emulziót (tejet) érdemes kenni.

A napvédő termékek hatékonyságát az úgynevezett „fényvédő faktorral” szokták jellemezni. Fontos tudni, hogy a fényvédő faktor leginkább arról ad felvilágosítást, hogy mennyi időt tölthetünk napozással. A faktor értéke a fényvédővel, illetve e nélkül egyszerre a napon tölthető idő hányadosa. Pl a 2 -es faktor azt jelenti, hogy a kettes típusú bőrrel rendelkező ember 30 perc helyett 1 órát tölthet közepesen erős napon. Fontos még az egyes fényvédő faktor tartományokhoz tartozó ultraibolya sugárzás elnyelő képesség.

Egy 10 -es faktorú készítmény az UV sugarak 90 %-át, 20 faktorú 95 %-át, 50-es faktorú 98 %-át, a 100 faktorszámú napvédő pedig az UV sugárzás 99 %-át nyeli el. A faktor számának növelésével nem nő egyenes arányban a védő hatás!

Tipp:
Ha tudatosan készülsz a napozásra, akkor gyorsabban szebb eredményt érhetsz el! Figyelj a táplálkozásra és készülj fel az UV sugarak-befogadására! A béta-karotinban gazdag (pl.: sárgarépa, spenót, brokkoli) ételek és az E-vitamint tartalmazó táplálékok (növényi olajak) gyorsabb és szebb barnulást eredményezhetnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése