2011. április 28., csütörtök

A stria,avagy a csíkos bőr

A stria, azaz a "csíkos bőr" minden nő rémálma. Tévedés azt hinni azonban, hogy csak szülés után és csak a nőket érintheti. Minden korosztály és mindkét nem bőrén kialakulhat.


A striák a feszülés irányára merőleges csíkok, amelyek a bőr kötőszöveti részében alakulnak ki. A bőr alatt található, feszességét szolgáltató kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat, elszakadnak. Kialakulásához vezethet kötőszöveti gyengeség, hormonális probléma vagy kamasz kori hirtelen nyúlás is, de legtöbbször mégis a hirtelen hízás-fogyás, testtömeg változás- helytelen táplálkozás, terhesség, helytelen testépítés- a kiváltó ok. Ez olyan mértékben megviseli a bőrt, hogy annak sajnos maradandó nyoma marad. Igen, maradandó...
Kozmetikai úton lehet halványítani, de véglegesen megszüntetni csak plasztikai műtéttel lehetséges.
Mint annyi más esetben tehát itt is  a megelőzés a legjobb megoldás- a genetikát persze nem lehet megváltoztatni, de amit mi magunk megtehetünk az ellensúlyozásra, azt meg is kell tenni, hogy segítsünk a bőrnek.

Megfelelő mennyiségű víz ivásával, C- és E-vitamin és fehérje tartalmú ételekkel tápláljuk belülről bőrünket. Kerüljük a túlzott napozást, mivel az UV sugarak roncsolhatják a kötőszöveteket.
A hirtelen fogyókúra nem csak egészségtelen, de a bőrt is nagyon megviseli, ezért is kerülni kell az olyan csoda módszereket, amelyek gyors fogyást ígérnek!Nagyon fontos a testmozgás, amivel szintén tehetünk bőrünk feszességének megőrzése érdekében.

Terhesség alatt használjuk a kimondottan erre a célra ajánlott ápoló krémeket. És akár tetszik, akár nem, a "kettő helyett eszem" hozzáállás sem segít a várandós kismamáknak! Fogyókúra természetesen kizárva, de az egészséges táplálkozás még fontosabb, mint máskor.
 A bőr védelme természetesen nem csak esztétikai kérdés, de sok mindent elárul egészségi állapotunkról!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése